Privacy Notice

Personal Information

Notice and Consent

In line with the Personal Data Protection Act 2010, Opus Asset Management Sdn Bhd (“OpusAM”) is deeply concerned and wishes to ensure proper privacy is maintained for your benefit. Hence, we would like to inform that we will work within the applicable laws pertaining the collection, usage and dealing with your personal data. Under this policy, please be assured that the data shall only be used for OpusAM business and services only. For your information, we have put this policy in place to let you further understand the processes involved.

OpusAM will process your personal data as listed below which have/has been provided by you to OpusAM such as:

  • Name, identity card number/passport number and date of birth;
  • Contact details including address, phone number(s) and email address;
  • Occupation, income and source of wealth; and
  • Any other personal data required for the purpose as set out below.

OpusAM collected your personal data:

  • When you sign up to purchase our products and services from us or our business partners;
  • When you register your interest with us or our business partners to purchase the products and services;
  • When you attend our public talk and seminars;
  • When you visit our websites or social networking sites;
  • Pursuant to any transaction or inquiry or communication made with or to us or our business partners; and/or
  • From third party sources such as credit reference agencies, fraud prevention agencies, publicly available sources of information, industry/financial related associations, social networks or other organisations.

OpusAM will process the data collected for the following purposes (“Purpose”):

  • to establish a relationship between you and OpusAM and/or companies related to OpusAM, OpusAM’s service providers, business partners and vendors;
  • to process applications for products and services;
  • for carrying out your instructions and the provision of products and services to you, whether provided personally or through telephone or electronic means, including processing of receipts and payments;
  • for the research and development of products and services for customers’ use;
  • to evaluate and monitor provision of services;
  • to meet legal and regulatory requirements, which may include disclosure, notification and record retention requirements;
  • for audit and risk management;
  • for such other purposes as permitted by applicable law; and
  • for all other purposes incidental and associated with any of the above.

Please note that it is necessary for OpusAM to process your personal information for the Purpose, without which OpusAM will not be able to provide the product and services that you have requested from OpusAM.

In some circumstances, you may have provided personal and financial information relating to others (e.g. joint applicant, spouse and/or related parties) for the Purpose. In such cases, you represent and warrant that you had or have their consent or are otherwise entitled to provide their information to OpusAM.

You may request for access to, correction, or deletion of your personal information or limit the processing thereof at any time hereafter. Any inquiries or complaints with respect to your personal information may also be channeled to OpusAM by submitting such request to OpusAM via post, email or facsimile transmission to the following address:

Opus Asset Management Sdn Bhd
B-19-2, Northpoint offices,
Mid Valley City,
No 1, Medan Syed Putra Utara,
59200 Kuala Lumpur
Facsimile number: +603 2288 8889
Email: enquiry@opusasset.com

OpusAM may modify or update this privacy notice to reflect any changes to its privacy practices. In any case, any material changes will be posted on our website with the updated Privacy Notice.

We trust that you consent and agree to the terms above with respect to our processing of your personal information. If you do not consent to the above, kindly contact us at the abovementioned contact details.

In the event of any inconsistency or conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Privacy Policy, the English version shall prevail.

Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Opus Asset Management Sdn Bhd (“OpusAM”) akan memastikan data peribadi anda dilindungi. Justeru, kami ingin memaklumkan bahawa kami akan mengikuti undang-undang yang berkaitan dengan pengumpulan, penggunaan dan pengurusan data peribadi anda. Di bawah dasar ini, kami akan memastikan bahawa penggunaan data ini hanya untuk produk dan perkhidmatan yang dijalankan oleh OpusAM sahaja.

Data peribadi yang akan diproses dan diterima oleh OpusAM dan rakan-rakan niaga OpusAM adalah seperti :

  • Nama, no. kad pengenalan / no. passport
  • Maklumat butiran termasuk alamat, nombor telefon dan alamat e-mel
  • Jenis perkerjaan, pendapatan dan sumber pendapatan
  • Lain-lain maklumat peribadi untuk tujuan tertera di bawah ini

Data peribadi anda diperolehi :

  • Apabila anda mendaftar untuk membeli produk dan perkhidmatan daripada kami atau rakan-rakan niaga kami
  • Apabila anda berminat untuk mendaftar dengan kami atau rakan-rakan niaga kami untuk membeli produk dan perkhidmatan
  • Apabila anda menghadiri ceramah dan seminar
  • Apabila anda melawat laman sesawang atau laman sosial kami
  • Dari pelbagai urus niaga atau pertanyaan atau komunikasi yang dibuat dengan atau kepada kami atau rakan-rakan niaga kami
  • Daripada sumber pihak ketiga seperti “credit reference agencies”, “fraud prevention agencies” sumber maklumat yang ada secara terbuka, persatuan-persatuan berkaitan industri/kewangan, rangkaian sosial atau organisasi-organisasi lain.

OpusAM akan memproses data yang telah dikumpul bagi tujuan seperti berikut (“Tujuan”):

  • Untuk urusan perniagaan di antara anda dan OpusAM dan/atau syarikat-syarikat berkaitan dengan OpusAM, pembekal perkhidmatan dan rakan-rakan niaga OpusAM;
  • Untuk memproses permohonan-permohonan produk dan perkhidmatan;
  • Untuk melaksanakan arahan anda dan untuk tujuan penyediaan produk dan perkhidmatan kepada anda, sama ada diberikan secara bersemuka atau melalui medium telefon atau elektronik, termasuk untuk pemprosesan resit dan bayaran;
  • Untuk tujuan kajian dan pembangunan produk dan perkhidmatan kepada pelanggan;
  • Untuk menilai dan memantau perkhidmatan yang diberikan;
  • Untuk mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan, yang mungkin melibatkan pendedahan, notifikasi dan penyimpanan rekod;
  • Untuk tujuan audit dan pengurusan risiko;
  • Untuk apa-apa tujuan lain yang dibenarkan oleh Undang-undang yang berkenaan; dan
  • Untuk semua tujuan-tujuan lain yang bersampingan dan berkaitan dengan mana-mana di atas.

Sila ambil perhatian bahawa OpusAM perlu memproses maklumat peribadi anda untuk Tujuan tersebut, tanpanya OpusAM tidak akan dapat menyediakan produk dan/atau perkhidmatan yang anda minta daripada OpusAM.

Anda mungkin juga memberikan maklumat peribadi dan kewangan yang berkaitan dengan orang lain (contohnya pemohon bersama, pasangan dan/atau pihak-pihak berkaitan) bagi Tujuan tersebut dalam keadaan tertentu. Dalam kes sedemikian, anda menyatakan dan menjamin bahawa anda telah mendapat atau mempunyai kebenaran mereka atau anda berhak untuk memberikan maklumat mereka kepada OpusAM.

Anda boleh meminta akses untuk membuat pembetulan kepada atau untuk menghapuskan maklumat peribadi anda atau mengehadkan pemprosesan itu pada bila-bila masa selepas ini. Sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan maklumat peribadi anda juga boleh disalurkan kepada OpusAM dengan mengemukakan permintaan tersebut kepada OpusAM melalui pos, e-mel atau faksimili kepada alamat berikut:

Opus Asset Management Sdn Bhd
B-19-2, Northpoint offices,
Mid Valley City,
No 1, Medan Syed Putra Utara,
59200 Kuala Lumpur
Nombor fax: +603 2288 8889
E-mel: enquiry@opusasset.com

OpusAM berhak mengubahsuai atau mengemaskini notis privasi ini. Walau bagaimanapun, anda boleh menyemak di laman web kami dari masa ke semasa untuk memperolehi versi terkini notis privasi ini.

Kami percaya bahawa anda mengizinkan dan bersetuju dengan syarat-syarat berkenaan bagi pemprosesan maklumat peribadi anda oleh kami. Jika anda tidak mengizinkan, sila hubungi kami melalui maklumat perhubungan yang disediakan di atas.

Sekiranya berlaku pencanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Dasar Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.